Nijmegen,
20
oktober
2015
|
11:00
Europe/Amsterdam

Accountability in PR neemt toe

Crossmediale effectmeting compleet met PR-waarde debuut voor radio & TV

In opvolging van een PR-waarde voor print media, online nieuws en social media, is er nu ook een waardebepaling voor uitingen op radio en TV. Een berekening met een complexe dataverzameling en uniek in de markt door de toevoeging van PR impactfactoren bij de advertentiewaarde. Door uniformiteit in de PR-waarde formule voor alle mediatypen is crossmediale effectmeting van PR nu binnen handbereik.

Uitgesteld kijkgedrag

Op basis van de GRP- of vaste advertentietarieven, kijkdichtheidscijfers en markt-, maand- en tijdvak indexen wordt de advertentiewaarde bepaald van een radio- of TV vermelding. De PR-waarde gaat echter verder dan dat. Er wordt daarnaast gekeken naar factoren van PR als branding, sentiment en de aanwezigheid van de kernboodschap. Ook het uitgesteld kijkgedrag wordt meegenomen. Het aantal kijkers dat het programma op een later moment bekijkt, varieert van 2% bij actualiteitenprogramma’s tot 45% bij reality soap programma’s.

 

Plaspauzefactor

In de PR-waarde berekening wordt tevens rekening gehouden met het gegeven dat men de reclame gebruikt als plaspauze of moment om de drankjes bij te vullen. Het effectief bereik van een redactioneel programma ligt 15% hoger dan die van reclame zendtijd. Door rekening te houden met deze zogenaamde plaspauzefactor, komt Clipit tot een uitkomst die aansluit bij meetstandaarden voor print, online en social media.

 

Effectmeting voor alle media

Eerder werden online en offline PR met aparte formules berekend. Met de komst van de PR-waarde voor radio & TV is het mogelijk om te bepalen waar de kracht van de PR het beste tot zijn recht komt. De formule voor de PR-waarde van radio & TV is samengesteld uit vergelijkbare factoren als die voor online en social media en print media. Door deze consistente manier van meten zijn de resultaten van PR tussen alle mediakanalen vergelijkbaar.

 

Bewijskracht van je PR

Met de PR-waarde voor online en social media, print media en radio & TV zijn PR- en communicatieprofessionals in staat om het effect van PR integraal te presenteren. Dit maakt ook vergelijking tussen de verschillende auteurs, platformen en media mogelijk. Deze inzichten zorgen ervoor dat merken hun PR-strategie continu kunnen optimaliseren en daarmee hun impact evenals hun bewijskracht van PR kunnen vergroten.