Rigor Fortis

Wie de afgelopen twee weken de media in de gaten hield, kon zich niet onttrekken aan het bericht dat Fortis ten val is gekomen. De on-line media bevestigen dit beeld: deze week staat het Belgisch-Nederlandse concern met stip op één van de Brandbarometer. Dat is geen reden voor jaloezie. En wat blijkt: topman Votron is heerlijk met vakantie. Hij trekt zich niets aan van wat zijn stakeholders van hem verwachten.

Iedereen wist al dat de eerste helft van 2008 dramatisch verliep voor de Amsterdamse beurs. De AEX verloor een vijfde van zijn waarde, het grootste verlies in jaren. En de situatie blijft zorgelijk: de torenhoge olieprijs, oplopende inflatie en wereldwijde angst voor recessie zijn daar de oorzaak van. De reputatie van financiële instellingen had er al duidelijk onder te lijden.

En dan de aankondiging van Fortis op 26 juni. Een draconische ingreep om aan alle schulden te blijven voldoen. Maar liefst 8 miljard Euro wordt toegevoegd aan het kapitaal. Wat is de oorzaak van de problemen? Fortis spreekt zelf over ‘uitzonderlijke maatregelen wegens uitzonderlijke omstandigheden’. Beleggers raken in paniek. Fortis verliest eenvijfde van zijn beurswaarde. Opeens is het bedrijf met meer dan 1.700 vermeldingen bijna twee keer zo zichtbaar als de nummer twee op de Brandbarometer, Microsoft.

Vorig jaar was Fortis nog trots, toen delen van ABN Amro voor 24 miljard euro werden overgenomen. De voorzitter van de Raad van Commissarissen noemde de overname ‘een dik matras voor de toekomst’. Maar Fortis werd van jager prooi. Het was eten, nu is het gegeten worden. Het Chinese Ping An heeft haar aandeel in Fortis vergroot, en ook een Russisch fonds ligt op de loer. Mocht het bedrijf overgenomen worden, ligt een naamswijzigingetje voor de hand. Suggestie: Rigor Fortis. Want zelfs al vlak vóór de dood van het ooit zo hoogmoedige concern blijkt de lijkstijfheid ingetreden: de aankondiging werd gebracht als dienstmededeling. Het bedrijf gaat daarmee niet alleen voorbij aan het belang van de voorbeeldfunctie die een topper moet hebben in goede en in kwade tijden, maar ook aan het belangrijkste product van een bank: vertrouwen. Wellicht benut zijn vakantie om een ouderwetse sollicitatiebrief te tikken. Het is niet meer de vraag of hij vertrekt, maar wanneer.

De analyse bij de Brandbarometer is van Paul Stamsnijder, partner bij de Reputatiegroep.

De Brandbarometer:

 1. Fortis
 2. Microsoft
 3. Rabobank
 4. Shell
 5. Playstation 3
 6. Tom Tom
 7. ABN Amro
 8. KPN
 9. Google
 10. Xbox360
 11. Philips
 12. TNT
 13. ANWB
 14. Albert Heijn
 15. Heineken
 16. Apple
 17. BMW
 18. Nokia
 19. Toyota
 20. Essent
 21. RTL
 22. NS
 23. NUON
 24. AkzoNobel
 25. Connexxion

De Brandbarometer wordt verzorgd door Clipit News. Clipit scant 24 uur per dag, zeven dagen per week het internetnieuws in 4.000 nieuwsbronnen. De resultaten vindt u in de Brandbarometer. Wilt u het online nieuws over uw merk ontvangen? Clipit News houdt u op de hoogte.

Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn