Praystation

Deze week zorgt een opvallend nieuwtje voor enorme zichtbaarheid van de nummer twee op de lijst. Volgens een Poolse bron wordt de Playstation 3 verkocht inclusief bijbel. Het Nieuwe Testament wordt verkocht in een pakket met spellen als ‘Turismo Prologue’ en ‘Ridge Racer 7, voor wie de gamessite Polygamia wil geloven. Het pakket bevat naast de Poolse Bijbel ook Ratchet & Clank, Gran Turismo Prologue en Ridge Racer 7 en gaat voor omgerekend een dikke 300 euro over de toonbank.

De games die in dit ‘heilige’ pack worden aangeboden zijn nou niet echt erg duivels. De vraag is waarom dit console door Sony op deze wijze wordt aangeboden. De geruchtenstroom op internet (‘waar of niet waar’) zorgt voor enorme zichtbaarheid van de Playstation. Het is voer voor communicatieprofessionals: is hier een ouderwets gerucht de wereld ingebracht om de aandacht voor Playstation 3 een impuls te geven, of heeft een marketeer gewoon iets nieuws bedacht?

Natuurlijk zou het waar kunnen zijn: Polen is zeer katholiek en de bijbel is daar meer in zwang dan in Nederland. Kortom, de koppeling van een spelletje met het geloof is dan niet zo gek. En vanuit dat perspectief is het niet ongeloofwaardig, dat de marketeers van Sony gewoon hebben geredeneerd vanuit de consumentenbehoefte. In Nederland echter zou een dergelijk aanbod toch zeker tot grote ophef leiden: geloof is toch één van onze laatste taboes. En dat blijkt ook uit de reacties onder Nederlandse gamers. De verwondering domineert.

Wie online nieuwssites bijhoudt, kan echter maar één conclusie trekken: als Playstation het doel had aandacht te genereren met deze actie, dan zijn ze daar excellent in geslaagd.

Afgevallen merken: Honda, RTL, Mitsubishi. Toegevoegde merken: KPN, Essent en Albert Heijn

De analyse bij de Brandbarometer is van Paul Stamsnijder, partner bij de Reputatiegroep.

De Brandbarometer:

 1. ING Bank
 2. Playstation 3
 3. Microsoft
 4. Rabobank
 5. Fortis
 6. Google
 7. SNS
 8. Shell
 9. Aegon
 10. BMW
 11. Xbox360
 12. KPN
 13. KLM
 14. Philips
 15. Nintendo
 16. TNT
 17. Apple
 18. Toyota
 19. NS
 20. Renault
 21. Albert Heijn
 22. Essent
 23. Ford
 24. ABN Amro
 25. Tom Tom

De Brandbarometer wordt verzorgd door Clipit News. Clipit scant 24 uur per dag, zeven dagen per week het internetnieuws in 4.000 nieuwsbronnen. De resultaten vindt u in de Brandbarometer. Wilt u het online nieuws over uw merk ontvangen? Clipit News houdt u op de hoogte.

Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn