KLM durft te dromen

Op de laatste Brandbarometer wordt de eerste plek ingenomen door KLM. De oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld kwam met een prachtig doel: het aanbieden van ruimtereizen. De online berichtgeving hierover is ronduit positief. Zowel vanuit reputatie- als merkperspectief: ambitie tonen wordt beloond.

Vanaf 2014 wil KLM ruimtereizen gaan aanbieden vanaf Curaçao. Daar wordt de Space Experience gevestigd, een Nederlands bedrijf dat samen met de KLM boven de Antillen ruimtereizen aan wil bieden met het supersonische Lynx-toestel. De vluchten gaan een slordige 70.000 Euro kosten en duren veertig minuten. Vaste klanten kunnen korting krijgen voor de vlucht tot honderd kilometer hoogte. De inzittenden ervaren zo’n tien minuten gewichtloosheid en keren daarna terug naar het eiland.

Het plan doet de aantrekkingskracht van KLM goed. Dat is niet verrassend. Voor merken maakt het hebben van ambitie vaak het verschil tussen verlies en winst. De beste doelen lijken bijna onbereikbaar, maar zijn juist daardoor aantrekkelijk. In KLM-termen: the sky is not the limit. Een bekend voorbeeld was John F. Kennedy, die begin jaren zestig van de vorige eeuw de American Dream nieuw leven inblies met de ambitie van de NASA: ‘we will put a man on the moon’. Een recenter doel komt van Google, dat alle informatie voor iedereen toegankelijk wil maken. Als je weet wat je wilt, komt het beste naar je toe.|

Door de kredietcrisis en de politieke turbulentie de laatste jaren, zijn bedrijven niet meer gewend om grote ambities te formuleren, laat staan deze uit te dragen. In menig boardroom wordt tegenwoordig mondjesmaat gesproken over ambities, want je zou er zo maar op afgerekend kunnen worden. Maar vanuit merk- en reputatieperspectief is dit een regelrechte verarming. Sterke organisaties durven een scherpe belofte neer te zetten. Een self-fulfilling prophecy is het effect. KLM laat zien hoe het kan: de commentaren online zijn louter positief. Een goed voorbeeld, dat navolging verdient. Durf te dromen.

De volgende merken zijn toegevoegd: RTL, Volkswagen en Vodafone.
Afgevallen zijn Samsung, RTL en Audi.

Arjan Hoek, partner Reputatiegroep

De analyse bij de Brandbarometer is van Arjan Hoek (1965), partner bij de Reputatiegroep voor opdrachtgevers in de zorg, non-profitsector en (zakelijke) dienstverlening. Hij begon zijn loopbaan als journalist bij het Noordhollands Dagblad en Dagblad Tubantia. Daarna was hij hoofd communicatie bij het CNV, senior adviseur bij Euro RSCG Bikker en hoofd communicatie & voorlichting bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis en ToCare.

De Brandbarometer wordt iedere twee weken op de website van vakblad Communicatie gepubliceerd.

Brandbarometer: klm durft te dromen

Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn