Jan en Yolanthe overtreffen Gordon in online media-aandacht

Perikelen BN’ers zorgen voor hausse in artikelen

Nijmegen, 26 mei 2009 – De soap rond Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen houdt ook online de gemoederen bezig. De twee eindigen dan ook hoog in de online media-analyse van Clipit. Deze analyse bekijkt de hoeveelheid artikelen die verschenen is over bepaalde onderwerpen en het sentiment dat de berichtgeving overbrengt. Ook Gordon bleek een geliefd onderwerp al kreeg hij van de meest besproken persoonlijkheden de negatiefste berichtgeving voor zijn kiezen.

Figuur 1 Gevonden artikelen per BN’er (top 10)

jan en yolanthe overtreffen gordon in online media aandacht

Kijkend naar de de afgelopen twee weken is een interessante trend te zien. Nadat RTL Boulevard op 19 mei de beelden van een zoenende Yolanthe en Wesley Sneijder uitzond, was een dag later een grote piek te zien in het aantal berichten over Jan Smit. Zijn naam komt naar voren in 2.374 berichten, Yolanthe wordt in 1.924 berichten genoemd. Daarbij is ook te zien dat het merendeel van de berichten neutraal van toon is en dus geen oordeel velt over de activiteiten van het voormalig liefdeskoppel.

Figuur 2 Trend per BN’er

jan en yolanthe overtreffen gordon in online media aandacht 2

In de berichtgeving van de afgelopen twee weken verdwijnt Gordon in populariteit van een eerste naar een derde plaats. Paul de Leeuw en Marco Borsato nemen respectievelijk de vierde en vijfde plaats in op de lijst van online meest besproken persoonlijkheden. Deze aantallen komen opgeteld van nieuwssites, (micro)blogs, discussiefora en nieuwsgroepen.

Sentiment

Gekeken naar het waardeoordeel dat aan de berichtgeving toegekend kan worden, komt het merendeel van de BN’ers er goed vanaf: over het algemeen is die neutraal. Marco Borsato krijgt daarbij het minste kritiek over zich heen terwijl Gordon de nodige online sneren moet verwerken. Hij wordt relatief gezien het vaakst in negatieve context genoemd.

Figuur 3 Sentiment per BN’er

jan en yolanthe overtreffen gordon in online media aandacht 3
De zanger blijkt het met name te ontgelden op GeenStijl maar ook op de reactiefora van NUjij, Spitsnieuws en Fok! wordt Gordon vaak genoemd.

Figuur 4 Meest actieve bronnen (Gordon)

jan en yolanthe overtreffen gordon in online media aandacht 4

Roddelkoningen

Kijkend naar degenen die verantwoordelijk zijn voor het brengen van showbizznieuws, komen Evert Santegoeds en Albert Verlinde het meest prominent naar voren. Albert Verlinde gaat er van de twee met de meeste online buzz vandoor.

Figuur 5 Trend per showbizzjournalist

jan en yolanthe overtreffen gordon in online media aandacht 5

Clipit maakt online berichtgeving inzichtelijk en monitoort dagelijks meer dan 6.000 online nieuwsbronnen: van nieuwssites tot (micro)blogs en discussiefora. Sinds kort biedt het online monitoring bureau daarbij de mogelijkheid te kijken naar het sentiment van de berichtgeving. Dit kan helpen bij het tijdig signaleren van mogelijke problemen online maar kan ook de populariteit van bepaalde producten aangeven.

In de online media-analyse werden ook meegenomen:

Adam Curry
Anita Witzier
Beau van Erven Dorens
Bridget Maasland
Linda de Mol
Lucille Werner
Carlo Boszhard
Caroline Tensen
Chantal Janzen
Giel Beelen
Georgina Verbaan
Guus Meeuwis
Henny Huisman
Irene Moors
Jeroen Pauw
Jeroen van der Boom
Jort Kelder
Katja Schuurman
Leco van Zadelhoff
Lieke van Lexmond
Linda de Mol
Martijn Krabbé
Matthijs van Nieuwkerk
Patricia Paay
Patty Brard
Paul de Leeuw
Fiona Hering
Sophie Hilbrand
Wendy van Dijk
Winston Gerschtanowitz

Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn