ICT merken goed zichtbaar

Zichtbaarheid op internet is een steeds belangrijker fenomeen voor merkenbouwers. Wie zichtbaar is, blijkt vindbaar; wie vindbaar is, blijkt ‘hot’. Aandacht is waarde. Maar hoe genereer je dat? En wat geeft voordeel? In de top-10 deze week maar liefst zes merken die je daarin ook verwacht: Microsoft, Google, Apple, Playstation 3, Xbox360 en Yahoo.

Het zijn merken uit de nieuwe wereld die worden geassocieerd met technologie. Amerikaans van achtergrond. Jong. De ‘klassieke’ en veelal Europese namen in de top-10 zijn Fortis, ABN AMRO, KPN en Rabobank: gevestigde dienstverleners die er alles aan doen om online goed zichtbaar te zijn. Een vergelijking van deze twee categorieën levert een interessante conclusie op.

Met stip op de eerste plaats staat deze week Microsoft met maar liefst 2042 vermeldingen. Dit is grotendeels toe te schrijven aan een saillante rechtszaak – het bedrijf sleept de Lochemse moeder Carola Eppink voor de rechter, omdat zij een anti-chatprogramma heeft gemaakt dat ze de naam MSNLock gaf. Ze wilde haar kinderen beschermen tegen overmatig surfgedrag op internet en tijdverspilling door chatten. Naar aanleiding van de rechtszaak dient Microsoft een verzoek in bij Van Dale om het merkrecht toe te voegen aan het werkwoord msn’en. De zaak krijgt online veel aandacht.

Op de tweede plaats staat Google, in vergelijking met de vorige keer (plaats 6) vier plaatsen gestegen. Ook hier een merk dat er alles aan doet om zichtbaar te zijn op eigen gebied. En met succes. De merknaam is erin geslaagd onderdeel te worden van ons dagelijks taalgebruik. De gestegen zichtbaarheid is dit keer te danken aan het feit dat de resultaten boven verwachting zijn gestegen. Het nieuws wordt online direct opgepikt. Google is en blijft hot.

Het beeld deze week lijkt de conclusie te rechtvaardigen, dat merken die zijn geboren in de digitale wereld, in die arena het meest zichtbaar zijn. Ze zijn intrinsiek interessant: ze hebben een streepje voor in digitale fora, krijgen de eerste aandacht op online nieuwssites en bloggers richten zich eerder op de ‘nieuwe’ dan op de ‘oude’ wereld. Daar kunnen de slimme online-strategieën van grote dienstverleners weinig aan veranderen.

Weggevallen in deze editie zijn de onderste drie merken van de lijst, Lidl, Ikea en Tempo Team. Nieuw op de lijst zijn Coca-Cola, ING en Nike.

De analyse bij de Brandbarometer is van Paul Stamsnijder, principal consultant bij Pleon.

De Brandbarometer:

 1. Microsoft
 2. Google
 3. Fortis
 4. ABN Amro
 5. Apple
 6. KPN
 7. Playstation 3
 8. Rabobank
 9. Xbox360
 10. Heineken
 11. Yahoo
 12. ANWB
 13. RTL
 14. Albert Heijn
 15. BMW
 16. Toyota
 17. Vodafone
 18. Coca Cola
 19. Nike
 20. NUON
 21. Hema
 22. Adidas
 23. TMF
 24. ING
 25. DSB Bank

De Brandbarometer wordt verzorgd door Clipit News. Clipit scant 24 uur per dag, zeven dagen per week het internetnieuws in 4.000 nieuwsbronnen. De resultaten vindt u in de Brandbarometer.Wilt u het online nieuws over uw merk ontvangen? Clipit News houdt u op de hoogte.

Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn