CDA de grootste

Terwijl het CDA en de PvdA in wekelijkse peilingen een nek-aan-nekrace voortzetten, lijkt de strijd in de online media al beslist: CDA boekt een publicitaire verkiezingsoverwinning!

Clipit News houdt dagelijks het online nieuws bij. Voor de Politieke Barometer Internetnieuws is gekeken hoe vaak de politieke partijen afgelopen week zijn genoemd in de online media. De meest recente peiling van Clipit News laat zien dat het CDA, omgerekend naar zetels, met 51 zetels op één staat.

De PvdA volgt als tweede; Wouter Bos moet echter een achterstand van achttien zetels dulden. De Partij voor de Vrijheid van Wilders kan met zijn aantal genoemde mediavermeldingen op internet rekenen op veertien zetels.

Opvallend is het aantal internetvermeldingen van de VVD en SP. De VVD staat ‘slechts’ op tien zetels, terwijl de SP met zes zetels genoegen moet nemen. Beide partijen worden in de internetmedia opvallend minder genoemd dan D’66. In het onderstaande overzicht is het aantal geschreven nieuwsberichten omgerekend naar zetels.

Politieke barometer Lijsttrekkers genoemd in online media

 1. CDA 51
 2. PvdA 33
 3. Partij voor de Vrijheid 14
 4. D’66 13
 5. EénNL 11
 6. VVD 10
 7. SP 6
 8. LPF 5
 9. Groenlinks 4
 10. ChristenUnie 2
 11. SGP 1

(Percentages lijsttrekkers in nieuwsvermeldingen in week 40 omgerekend naar aantal zetels)

 

Tot aan de verkiezingen zal Clipit News door middel van haar online knipseldienst de politieke partijen op het internet volgen. Vanaf 3 oktober 2006 wordt bijgehouden hoe vaak de verschillende partijen op internet worden genoemd in de ruim 3.000 gescande nieuwsbronnen.

Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn