Auteursrechten bij nieuwsverspreiding

In deze nieuwsbrief aandacht voor het verspreiden van nieuws. We noemden eerder al de voordelen; nu zijn de randvoorwaarden aan de beurt. Waar moet u rekening mee houden bij het verspreiden van nieuws? Hoe zit met auteursrecht? In dit artikel leest u wat wel en wat niet mag.

Deeplink naar het originele bericht

Het werk van journalisten en uitgevers wordt beschermd door het auteursrecht, ongeacht of het werk offline of online staat. U kunt een bericht niet zomaar kopiëren en verspreiden. Wanneer u nieuws wilt overnemen op uw website, intranetsite of digitale nieuwsbrief kunt u wel een aantal regels uit een nieuwsbericht plaatsen (met vermelding van titel en bron) en met een deeplink verwijzen naar het originele nieuwsbericht. Hierdoor wordt geen inbreuk gemaakt op de wetgeving betreffende auteursrechten; de bron wordt slechts geciteerd. U hoeft hiervoor geen auteursrechten af te dragen.

Auteurswet voor velen onduidelijk

Hoewel de Auteurswet oud is (de wet stamt uit 1912) is hij voor veel mensen nog onduidelijk. Zelfs premier Jan-Peter Balkenende ging in 2002 nog in de fout door kopieën uit NRC Handelsblad en Trouw online te zetten. Jack de Vries, toen nog politiek assistent van de premier, beloofde verbetering: “We zullen voortaan toestemming vragen.”

In de veelgestelde vraag Gelden auteursrechten ook op internet? besteden we aandacht aan het maken van een privékopie voor eigen gebruik.

Nuttige links

  • CLIP: Copyright Licentie- en Incassobureau
  • presentatie van Rita Nila: docente Stichting GO en voorzitter van de Vakgroep GGD Documentaliste (2004)
Deel dit:
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn